Korzystasz z usług Google? Używasz telefonu z Androidem? Masz wątpliwości co do bezpieczeństwa swoich danych? Warto sprawdzić, co wiedzą o Tobie inni.

Nasza obecność w wirtualnym świecie rzadko bywa w pełni anonimowa. Każdego dnia, gdy korzystamy ze smartfona, tabletu, komputera czy innego sprzętu, powstaje mnóstwo informacji o naszej działalności. Google (i nie tylko) zna naszą pozycję, przebyte trasy, odwiedzone miejsca i próbuje określić nasze zainteresowania na podstawie niewinnego surfowania w sieci. Po co? By dostosowywać do nich m.in. wyświetlane reklamy i ułatwić znalezienie w internecie togo, co nas najbardziej interesuje.

Co o nas wie Google, a także co wiedzą inni (gdy instalujemy różne aplikacje pojawia się wówczas pytanie o zgodę na dostęp do kontaktów, lokalizacji i innych danych)? W przypadku urządzeń z Androidem oraz przeglądarek Chrome zainstalowanych na różnych komputerach, tworzona jest historia naszej bieżącej działalności. Możemy ją łatwo poznać. Wystarczy wejść na stronę myaccount.google.com, by sprawdzić wiele informacji. O sobie.

Z jakich urządzeń korzystamy na co dzień?

W zakładce „Logowanie i bezpieczeństwo” mamy dostęp do listy urządzeń, z których logowano się do naszych usług Google: konta pocztowego, serwisu map, strony społecznościowej czy zwykłej przeglądarki internetowej. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do określonego urządzenia (smartfona, komputera czy innego sprzętu), możemy je łatwo usunąć z listy, by zablokować dostęp.

Z jakich stron i serwisów korzystamy na co dzień?

W zakładce „Informacje osobowe i prywatność” da się łatwo sprawdzić naszą aktywność w sieci (jakie filmy oglądaliśmy, które portale odwiedzaliśmy, dokąd podróżowaliśmy). W każdej chwili możemy wyłączyć funkcję archiwizowania kontaktów, odwiedzonych miejsc, stron czy filmów.

Jak zrezygnować z reklam dopasowywanych przez Google do naszego profilu?

W zakładce „Informacje osobowe i prywatność” wybieramy opcję ustawienia reklam. Następnie w zakładce „zarządzaj ustawieniami reklam” klikamy w obie opcje „rezygnuj”. Dotyczą zbierania reklam opartych o zainteresowania w Google, a także w całym internecie.

Jak ukryć własne konto YouTube?

Jeśli nie chcemy, by nasze filmy przesłane na kanał YouTube były dalej dostępne, możemy je bez trudu usunąć lub ukryć. W zakładce „ustawienia konta” klikamy w opcję „usuń treści z YouTube”. Wówczas wyświetlą się dwie opcje: „chcę ukryć kanał” i „chcę trwale usunąć moje treści”. Wybór należy do Was.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ